Friday, 31 May 2013

Situasi seorang pelajar ...

assalamualaikum Pictures, Images and Photos



Jom renung jap.....





   Situasi tiada exam: 

- solat jemaah jarang sekali
- solat-solat sunat apatah lagi
- Al-Quran dilupakan
- sunnah-sunnah ditinggalkan

  Situasi sebelum minggu exam:

- surau-surau nampak penuh dengan jemaah2 baru
- solat sunat banyak dilakukan (especially solat hajat)
- Al-Quran dekat dihati
- sunnah-sunnah dicintai

tapi.............

        Situasi selepas exam:

- first, of course laaa menjerit tanda bebas
- surau-surau sudah mula kurang jemaahnya
- solat sunat sudah mula ditinggalkan
- Al-Quran dibaca apabila teringat
- sunnah-sunnah mula diambil ringan

mengapa perlu jadi begini?? Allah lebih menyukai hambanya yang beristiqamah walaupun amalan itu nampak ringan.....:)

''Amal yang bagaimanakah paling disukai Allah S.W.T ? Jawab Rasulullah S.A.W , ''Amal yang dikerjakan secara tetap walaupun sedikit (berterusan)''
(hadith riwayat muslim)
InsyaAllah , berdoalah kita bukan dalam kalangan orang yang berada dalam situasi diatas :D 


 

Thursday, 30 May 2013

GEMURUH !


assalamualaikum Pictures, Images and Photos

gemuruh jiwa , semangat membara ...
dari puncak ingin ke angkasa ...
berkalungkan bintang berkerlipan ...
menyerlah jauh dari yang biasa ! 
menyerlah jauh dari yang biasa ! 


Alhamdulillah , kali ni batch ResistanceDanVoltage nak berkongsi pengalaman sepanjang bulan Mei ini . hampir sebulan kami menghadapi peperiksaan pertengahan tahun (PPT) dengan penuh semangat dan berjihad untuk mendapatkan keputusan yang cemerlang  InsyaAllah  , namun . pada awalnya . mungkin sesetengah ade smngat nak exam , ada lagi yang study last minit , ada lagi yang bla bla bla ... rase kepenatan examnye . kan kan ? tapi ape yang berbezanye lps 3 mggu exam pada kami ialah SEMANGAT ! ehh ? tak faham lahh ! alright , sebenarnye . nak diceritakan . dalam kesibukan nak exam , ade satu program untuk pelajar tingkatan lima *kami laa tu . iaitu , PROGRAM CAHAYA ILMU yang dianjurkan oleh guru-guru tingkatan 5 di Institut Perakaunan Negara , Sungai Lang pada 17-19 Mei 2013 



pada mulanye mungkin ade la yang cakap sini cakap sana , "alaaa da la tgh exam buat program plk" . "hish mcmmne nak study ni ==''  mcm2 la kann . btol tak ? tpi , keajaiban berlaku apabila betul2 sampai IPN  
sampai ade yang taknak balik sekolah dahh . hahaha . maklumlah bilik ade aircond , tv , mcm2 lahh . tpi yang penting ade housekeeping lagi tu .ngeh3 
aktiviti kami diisi padat dengan motivasi , sukaneka dan mcm2 lgi la .

hari pertama , sesi petang siisi dengan sukaneka . perhh , mmg release tension . then , sesi malam program motivasi bersama kak anis dari aura imtiyaz , 

hari seterusnya , berkobarlah semangat kami dengan motivasi kak anis dan abg mahfuzah , bercerita tentang pengalaman dan tambahan lagi , kami semangat mendengar ! 
selepas selesai solat zohor , aktiviti yang dinantikan setiap kumpulan iaitu PARODI  
kami diminta utk membuat parodi berasaskan SPM dan antaranya ialah ,

wahai teman teman ku dimanakah kau berada 
di tembok-tembok kau menjadi kutu embun 
tidakkah kau tahu spm hampir tiba  
jangan main main dalam kelas ketika cikgu mengajar... 
para lalau...
ingat lah teman teman ku... 
janganlah engkau suka buang masa...haaaa~ 
jangan di tinggal bintang dilangit...sematkan dalam jiwa aaaaaa.... 
11A+.......10A+......straight a's..............
muslim voice-wahai teman

 kwn apa kabar imanmu,disini ku mngharapkan kamu, 
untuk mnjdi pelajar cemerlang,dlm SPM tahun ini. 
kwn apa kabar dngn mu,disini ku memerlukan kamu, 
untk bejuang dlm SPM,untk kejayaan kita besama. 
kwn jng tngglkn tahajud,jngn ragukn Cinta-Nya, 
kwnn jngnlah kau putus asa,krna itu ujian. 
kwn bngnlah dri tidurmu,kjar matlamat hidupmu, 
kwn ayuhlah kita bersatu,demi ayah dan ibu
shae-sayang

sesi petang diisi dengan sukaneka :D 


sebelah malam , sesi motivasi untuk mencipta matlamat .


dan keesokan harinye , hari terakhir . rase mcm taknak tinggalkan IPN je . 


dari sinilah kami mengenal erti pengorbanan , persahabatan , kejayaan , dan yang paling penting ! semua orang berhak mendapat kejayaan dunia dan akhirat ! insyaAllah . semoga apa input dari program ini dapat impak yang berkesan kepada batch RnV ! utk pengetahuan , batch kami adalah batch pertama yang membuat program di IPN . hehe saje je nak citer 
Alhamdulillah , selepas ni semangat kami berkobar kobar nak menghadapi SPM 2013 ! dan tidak dilupakan juga , guru guru yang sanggup berkorban tenaga  , masa hatta wang ringgit kami berterima kasih jutaan , ribuan . insyaAllah , segala pengorbanan akan dibalas dgn kejayaan kami kelak  


resistancedanVOLTAGE